Irpex lacteus
Porokolczak mleczny
Budowa: owocniki resupinowate, początkowo koliste, rozrastając się zlewają w szeroko rozpostarte płaszczyzny ściśle przylegające do żywiciela. Na górnych obrzeżach odgiete w niewielkie, wąskie kapelusiki o długości do 2 cm, niekiedy dachówkowato ułożone, wyraźnie odstające od podłoża. Górna powierzchnia kapelusików białawo-szaro włochata, koncentrycznie bruzdowana. Hymenofor nieregularnie, labiryntowo rurkowany, u osobników wyrośniętych przechodzący w formę łopatkowatych kolców, . Pory białawe, z czasem przebarwiające się jak i „kolce” w stronę kremowo-beżowych. Miąższ białawy, skórkowaty, do 2 mm grubości. Smak łagodny, zapach bez wyraźnej dominanty.
Występowanie: na butwiejącym i obumarłym drewnie drzew liściastych; sporadycznie iglastych.
Synonimiczne nazewnictwo łacińskie:
Coriolus lacteus
Hirschioporus lacteus
Hydnum lacteum
Irpiciporus lacteus
Sistotrema lacteum
Steccherinum lacteum
Trametes lacteal
Xylodon lacteus
Synonimiczne nazewnictwo polskie:
Palczak mleczny
Uwagi:
1. Grzyby niejadalne.
2. Gatunek zmienny. Ujęty w spisie grzybów rzadkich w „Czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce”
Miejsce wykonania zdjęć:Cisiec
Źródła informacji o gatunku:
http://www.mycobank.org/BioloMICS.aspx?Table=Mycobank&Rec=13735&Fields=All
|