Mniszek pospolity - Taraxacum officinalle


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Taraxacum officinalle

Mniszek pospolity



Roślina wieloletnia, dorasta do 50cm wysokości. Łodygę ma pojedynczą, wzniesioną, pustą, zielono- czerwonawą. Po przełamaniu łodygi wypływa z niej mleczny sok. Rośnie na łąkach, pastwiskach, trawnikach, przy drogach, w widnych lasach, miejscach ruderalnych.


Liście są zebrane w różyczkę, lancetowate lub podługowato lancetowate, nagie lub nieco owłosione. Mają różne wcięcia, często głębokie o odcinkach podłużnie trójkątnych. Liście są żywozielone.


Kwiaty żółte, pojedyncze na łodydze, tworzą koszyczek. Listki okrywy brudno- i ciemnozielone. Te zewnętrzne są krótsze od wewnętrznych, podługowate i odgięte , natomiast wewnętrzne są szersze i walcowato stulone. Koszyczek ma około 200-300 kwiatów języczkowych z których każdy ma 5 pręcików i słupek z dwoma znamionami. Kwiaty mają przyjemny miodowy zapach. W czasie niepogody kwiaty zamykają się.


Owocem jest niełupka z dzióbkiem i puchem kielichowym.


Kwitnie od kwietnia do lipca


Synonimiczne nazewnictwo polskie:

mniszek lekarski

mlecz

dmuchawiec


Uwagi:

1. Roślina lecznicza i miododajna. Wszystkie części rośliny zawierają gorycze, kauczuk, cholinę. Korzeń dodatkowo: inulinę , kwasy organiczne i garbniki, a liście i kwiaty zawierają olejki eteryczne, witaminy A,B,C,D, flawonidy i sole mineralne .Uchodzi on za "żeń- szeń Zachodu".

2. Jest to prawdziwie cudowny środek leczniczy: wspomaga czynności wątroby, reguluje przepływ żółci, ułatwia trawienie, pobudza do działania cały organizm a przede wszystkim nerki. Mniszek pospolity to wymarzone zioło do przeprowadzenia wiosennej kuracji, która uśmierza reumatyczne bóle i łagodzi dolegliwości skórne.

3. Chińczycy jako pierwsi umieścili mniszka pospolitego w herbarzach jako roślinę leczniczą. Lekarz cesarza Oktawiana Augusta leczył go mniszkiem pospolitym z zastojów żółci, które czyniły go człowiekiem niezrównoważonym.

4.Liście mniszka można wiosną spożywać w postaci sałatki.


Literatura:

1. Bűhring U.: Wszystko o ziołach. 2010, Warszawa, Świat książki

2. Nawara Z.: Rośliny łąkowe. 2006, Warszawa, MULTICO Oficyna Wydawnicza.

3. Szafer Wł., Kulczyński St., Pawłowski B.: Rośliny polskie. Część II. Wyd.5. 1986, Warszawa, PWN


.


.
















Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.