Kustrzebka brunatna - Peziza badia


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Peziza badia

Kustrzebka brunatna



Budowa: Owocnik o średnicy od 2 do 10 cm. Początkowo owalnie kuliste, z podwiniętym do środka brzegiem, szybko przybierają kształt miseczki która ulega spłaszczeniu o falisto powyginanych, wyprostowanych, postrzępionych brzegach. Wewnętrzna, płonna strona jasnobrązowa, gładka, z wiekiem ciemnieje, brunatnieje. Zewnętrzna (płonna) cielisto-beżowa. Lekko ziarnista. Trzon bardzo słabo wykształcony, zazwyczaj mały, szczątkowy, zagłębiony w podłożu lub owocnik wprost siedzący na podłożu. Miąższ kruchy, żelowato-woskowaty, prześwitujący, przy brzegach o ciemniejszej tonacji niż w warstwie środkowej. Smak i zapach niewyczuwalny. Wysyp zarodników biały


Występowanie: sporadycznie na przełomie maja i czerwca, najczęściej końcem lata i wczesną jesienią, gromadnie, w lasach liściastych i iglastych w miejscach odsłoniętych, często o świeżo spulchnionej glebie.


Synonimiczne nazewnictwo łacińskie:

Galactinia badia (Pers.) Arnould

Helvella cochleata Bolton

Peziza badia var. badia Pers

Plicaria badia (Pers.) Fuckel

Scodellina badia (Pers.) Gray


Uwagi:

1. Gatunek niejadalny, choć w niektórych źródłach wymieniany jako jadalny. Bez większych walorów smakowych.

2. Grzyb pospolity.


Miejsce wykonania zdjęć:Węgierska Górka


Źródła informacji o gatunku:

http://www.mycobank.org


.


.




















Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.