Czernidłak pospolity - Coprinus atramentarius


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Coprinus atramentarius

Czernidłak pospolity

Budowa: Kapelusz o średnicy do 6 cm, początkowo jajowaty, następnie rozpostarty do wywiniętego, z garbkiem. Skórka barwy popielatoszarej, szarobrązowawej o powierzchni delikatnie prążkowanej. W partii szczytowej pokryty brązowymi, otrębiastymi kosmkami. Trzon koloru białawego, błyszczący, cylindryczny, u podstawy szpiczasto zaostrzony. W środku pusty. Wysokość do 15 cm, średnica od 7 do 15 mm. Hymenofor blaszkowy. Blaszki wolne, wąskie, szablaste, gęste, białe, następnie brązowoczerwone i w końcu stają się brunatno-czarne. Miąższ w kapeluszu biały, kruchy, cienki, i wodnisty. w trzonie włóknisty. Smak łagodny. Bez zapachu. Wysyp zarodników czarny.


Występowanie: od maja do listopada, gromadnie, w kępach, w bogatych w próchnicę i jasnych miejscach. Lubi pola, parki, przydroża , obrzeża lasów.


Synonimiczne nazewnictwo łacińskie:

Agaricus atramentarius

Agaricus fimetarius

Agaricus luridus

Agaricus plicatus

Agaricus sobolifer

Coprinus atramentarius var. soboliferus

Coprinus sobolifer


Synonimiczne nazewnictwo polskie:

bedłka atramentowa

bedłka czernidło

bedłka psia

czernidlak

czernidłak odroślowy

mierzwiak

psia betka


Uwagi:

1. Grzyb jadalny, ale tylko owocniki młode. Nie można go łączyć z alkoholem, gdyż wywołuje sensacje żołądkowe.


Miejsce wykonania zdjęć:Cisiec


Źródła informacji o gatunku:

Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1988

Gerhardt E. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp.k. Klub dla Ciebie. Warszawa
























Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.