Maślaczek pieprzowy - Chalciporus piperatus


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Chalciporus piperatus

Maślaczek pieprzowy

Budowa: Kapelusz o średnicy od 2 do 6cm, początkowo półkulisty, z czasem wypukły, rozpostarty. Skórka ochrowa, miodowobrązowa, z czerwonawym odcieniem. Powierzchnia zazwyczaj gładka, błyszcząca, sucha, rzadziej lekko welurowa. W okresach dużej wilgotności delikatnie śluzowata. Trzon cienki; równogruby lub zwężający się ku podstawie, gładki, żółtawomiodowy. Postawa pokryta żółtawą grzybnią. Hymenofor rurkowaty. Rurki rdzawoceglaste, szeroko przyrośnięte zbiegające, długości do 10 mm i przekątnej do 2mm . Pory zabarwione podobnie. Uciśnięte nieznacznie ciemnieją. Miąższ zwarty, potem gąbczasty, kremowy, w trzonie nieco ciemniejszy. Przebarwia się lekko na brązowawo. Smak silnie pieprzowy. Zapach przyjemny. Wysyp zarodników brązowy.


Występowanie: od czerwca do listopada pojedynczo lub w luźnej grupie w lasach iglastych, rzadziej w mieszanych.


Synonimiczne nazewnictwo łacińskie:

Boletus piperatus Bulliard 1790

Suillus piperatus (Bulliard) Poiret 1806

Leccinum piperatum (Bulliard) Gray 1821

Ixocomus piperatus (Bulliard) Quélet 1888

Viscipellis piperata (Bulliard) Quélet 1886

Ceriomyces piperatus (Bulliard) Murrill 1909


Synonimiczne nazewnictwo polskie:

borowik pieprzowy

maślak pieprzowy


Uwagi:

1. Grzyby jadalne. Używa się ich głównie jako domieszkę do innych gatunków.

2. Gatunek pospolity.

3.Tworzy mikoryzy z sosną i świerkiem.


Miejsce wykonania zdjęć:Węgierska Górka


Źródła informacji o gatunku:

Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1988

Gerhardt E. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp.k. Klub dla Ciebie. Warszawa














Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.