Pieprznik jadalny - Cantharellus cibarius


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Cantharellus cibarius

Pieprznik jadalny


Budowa: kapelusz o śrdnicy od 2 do 10cm, a nawet można znaleźć i egzemplarze 15 centymetrowe. Początkowo wypukły, płaski, później wklęsły, lejkowaty; brzeg podwinięty lub falisto powyginany, gładki. Duże owocniki na obrzeżu postrzępione Ubarwienie owocnika od bladożółtej przez żółtopomarańczową, do pomarańczowej. Hymenofor w postaci żylastych fałd zbiegających na trzon pełny, zwężający się ku dołowi, długości 3-8 cm wysokości, 0,8-2,5 cm grubości. Miąższ w kapeluszu i w trzonie żółtawy, jaśniejszy od skórki. Smak u młodych owocników łagodny, u starszych lekko pieprzny. Zapach owocowy, korzenny. Wysyp zarodników bladoochrowy


Występowanie: rośnie pojedynczo, gromadnie w szeregach od czerwca do października; w różnego typu lasach, na całym obszarze kraju. Lubi piaszczyste i kwaśne gleby.


Synonimiczne nazewnictwo:

Agaricus alectorolophoides

Cantharellus cibarius var. albus

Cantharellus cibarius var. pallidus

Cantharellus edulis

Cantharellus rufipes

Chanterel alectorolophoides

Merulius alectorolophoides


Polskie nazwy zwyczajowe:

kurka

kurek

kurza stopka

kurzajka

lisica

liszka

lepieszka

lepicha

łasiczka

pieprzyk

stągiewka


Uwagi:

1, Jadalny, bardzo smaczny.

2. Bardzo pospolity, przyrządzany na wiele sposobów, bardzo chętnie zbierany we wszystkich rejonach Polski, stąd tak dużo nazw zwyczajowych.


Miejsce wykonania zdjęć: Cięcina


Źródła informacji o gatunku:

Gerhardt E. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp.k. Klub dla Ciebie. Warszawa




















Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.