Muchomor twardawy - Amanita spissa


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Amanita spissa

Muchomor twardawy

Budowa: Kapelusz początkowo półkulisty, później wypukły, następnie rozpostarty lub płaski. Brzeg kapelusza u owocników młodych długo podwinięty, wraz ze wzrostem ulega rozprostowaniu, a jego powierzchnia z gładkiej na delikatnie prążkowaną. Skórka barwy szarawej, szarej w różnych odcieniach brązu, orzechowej, ciemno brązowej. Jej powierzchnia jest gładka, ale pokryta nieregularnymi ( w kształcie i ułożeniu )jasnoszarymi łatkami - resztkami osłony zewnętrznej. Łatki te łatwo ulegają zmywaniu przez deszcz. Średnica kapelusza od 5 do 15 cm. Trzon długości 6-12 cm, grubości 2-3 cm, biały, jasno szarawy, szarobrązowawy, masywny, cylindryczny, poszerzający się ku podstawie. Podstawa jego zakończona jest kulistą bulwą (do 4 cm średnicy) przechodzącą u dołu w nieregularną narośl mocno osadzoną w gruncie. Bulwa ze słabo widocznymi szczotkami pochwy, z wałeczkowatymi zgrubieniami na połączeniu z trzonem. Trzon z wyraźnym, prążkowanym na górnej powierzchni białym pierścieniem. Powierzchnia trzonu gładka, jedynie nad pierścieniem bruzdowana. Hymenofor blaszkowy. Blaszki białe, wolne, gęste, o gładkich ostrzach. Miąższ biały, jedynie w bulwie często z brązowymi przebarwieniami. W kapeluszu w części centralnej gruby, na brzegach cienki. Smak łagodny. Zapach przypominający rzodkiew. Wysyp zarodników biały.


Występowanie: od późnej wiosny do jesieni, pojedynczo lub w luźnych grupach w lasach iglastych i mieszanych. Najczęściej pod świerkami.

Synonimiczne nazewnictwo łacińskie:

Amanita excelsa var. spissa

Agaricus spissus

Synonimiczne nazewnictwo polskie:

bedłka silna

bedłka twardawa

Uwagi:

1. Grzyby jadalne, ale bez większych walorów smakowych. Łatwy do pomylenia z innymi muchomorami trującymi, stąd zaleca się dużą ostrożność w pozyskiwaniu.

2. Gatunek pospolity.

Miejsce wykonania zdjęć:Cięcina

Źródła informacji o gatunku:

Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1988

Gerhardt E. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp.k. Klub dla Ciebie. Warszawa

Škubla P. Wielki atlas grzybów. Poznań. Elipsa Publicat S.A.

.

.
























Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.