Muchomor oliwkowy - Amanita battarrae


- obrazków

- nazw polskich

- nazw łacińskich

- beskidzkie rezerwaty




- miejsc

- ostatnio u nas

- panoramy




- o nas

- kontakt

- ostatnio dodane









Amanita battarrae

Muchomor oliwkowy

Budowa: Kapelusz o średnicy do 12 cm, Początkowo jajowato-dzwonkowaty, następnie prawie płaski z wyraźnym garbkiem. Skórka kapelusza połyskliwa, żółtobrązowa, oliwkowobrązowa lub szarooliwkowa bez resztek osłony. Powierzchnia w części centralnej gładka i ciemniej ubarwiona. Na obrzeżach kapelusz wyraźnie rowkowany i znacznie jaśniejszy przez szarawe przebarwienia w rowkach. Często na rozpostartych kapeluszach powstają wyraźne koliste strefy przebarwień. Blaszki wolne, białe, szerokie, średnio gęste, równej długości. Trzon wysmukły, biały lub z odcieniem ubarwienia kapelusza, z delikatnym zygzakowanym wzorkiem, bez pierścienia. Pochwa biaława. Miąższ biały, kruchy. Smak łagodny. Bez wyraźnego zapachu. Wysyp zarodników biały.


Występowanie: późnym latem i do połowy jesieni w lasach iglastych. Łatwo go znaleźć w lasach z przewagą świerka i jodły.


Synonimiczne nazewnictwo:

Amanita umbrinolutea

Amanita fuscoolivacea


Uwagi:

1. Grzyb jadalny


Miejsce wykonania zdjęć: Rajcza Nickulina


Źródła informacji o gatunku:

Gerhardt E. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., Sp.k. Klub dla Ciebie. Warszawa


...















Copyright Grażyna i Ryszard Taran. Wszelkie prawa zastrzeżone.